“Το σημαντικότερο μέρος της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, που αφορά την αναδιάρθρωση των ανώτατων βαθμίδων της Δικαιοσύνης, δεν κατέστη δυνατό να ψηφιστεί, σημειώνει σε γραπτή της δήλωση η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Έμιλυ Γιολίτη.
Διαβάστε επίσης: Ε.Γιολίτη: Η Μεταρρύθμιση αποτελεί μονόδρομο
Δείτε αναλυτικά τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης που αναβλήθηκαν και δεν συζητήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής:
- Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2019.
Τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να αυξηθούν οι κλίμακες πολιτικής δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή, με στόχο αφενός να μειωθεί ο αριθμός των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και των Προέδρων Επαρχιακών Δικαστηρίων που απαιτείται για τη διεκπεραίωση του έργου της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων και αφετέρου να προσδοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα.
- Ο περί της Εικοστής Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2020.
Τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να δοθεί δυνατότητα να ορίζεται διά νόμου η προθεσμία άσκησης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
- Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020.
Τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να καθοριστεί ότι προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κατά απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου ή της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων ασκείται εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της εν λόγω απόφασης, καθώς και να συντμηθεί η προθεσμία άσκησης έφεσης.
Σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θα αναθεωρηθούν και θα ψηφιστούν πρίν το τέλος του φθινοπώρου.